torstai 25. kesäkuuta 2020

Toivepostaus: Lentäjän teoriakoulutus (osa 3/3)

Lentäjäkoulutuksen oppiaineita käsittelevän juttusarjan viimeisessä osassa käsittelen osiot 060 Navigation, 070 Operational Procedures, 080 Principles of Flight, sekä 090 CommunicationsJuttusarjan ensimmäinen postaus löytyy täältä  ja toinen osa täältä.

---

060 Navigation

Osio 060 on massiivinen paketti, koska molemmat sen oppiaineet ovat yksinäänkin erittäin laajoja. Omalla kohdallani elämää ATPL-vaiheessa helpotti paljon, että olin jo kertaalleen suorittanut 062:n mittarikelpuutusta hankkiessani ja ATPL-vaihe ei lisännyt sen päälle juuri mitään uutta. 

061 General Navigation

Kavereiden kesken GNAV:na tunnettu aine on pitkälti tuulahdus vanhaa maailmaa - ajalta, jolloin reittejä plottailtiin manuaalisesti ja tähtien perusteella suunnistaminen oli tärkeä perustaito. Tähdistä suunnistaminen ei enää (onneksi?) kuulu oppimistavoitteisiin.

Nykypäivän pilotti ei tule käyttämään moniakaan täällä opeteltavia menetelmiä viranomaiskokeen jälkeen mutta yleissivistyksen kannalta asia on mielenkiintoista. Ja toki monet GNAV:ssa opeteltavat asiat toimivat perustana sille, miten nykyaikaiset suunnistusjärjestelmät toimivat.

GNAV on myös yksi matikkapainotteisimmista aineista, trigonometrian perusteet kannattaa ottaa haltuun viimeistään tässä vaiheessa. Tai sitten hankkia aivan maagiset taidot kakkaran käytössä.
  • Helppo koekysymys: Lähdet matkalle A:sta B:hen (475 NM) klo 10.00. Aikataulun mukainen saapumisaikasi B:hen on 11.30. Klo 10.40 olet 190 NM päässä A:sta. Millä maanopeudella ehdit ajoissa perille B:hen?
  • Vaikea koekysymys: Käännyt pohjoisella pallonpuoliskolla kompassisuunnasta 330 oikealle kompassisuuntaan 040. Mikä virhenäyttämä ilma-aluksen magneettisessa kompassissa ilmenee, ja miten kompassinesteen pyörteily vaikuttaa virhenäyttämän suuruuteen?

062 Radio Navigation

Radionavissa, jota puhutellaan välillä virheellisesti RNAV:ksi (joka on oikeastaan eri juttu), käydään läpi melkein kaikki maailmanhistorian aikana kehitetyt suunnistusjärjestelmät, jotka tukeutuvat sähkömagneettisen spektrin taajuusväliin 3 Hz - 300 GHz. Käytännössä jo viime vuosituhannella kuopatut Loran ja Omega sentään on pudotettu pois mutta NDB:n ihanuuksia opetellaan vielä täyttä häkää.

Paljon asiallista tietoa ja jonkin verran ihan silkkaa kiusantekoa - oppimistavoitteissa on ollut esimerkiksi GNSS-järjestelmien satelliittien kellojen speksejä ym. äärimmäisen relevanttia. Onneksi näidenkin kohdalla on tehty järkeistämistä ja kysymykset menevät koko ajan parempaan suuntaan.

062:ssa käsitellään suunnistusjärjestelmät, joilla kuvan Embraer löysi Rovaniemelle kesällä 2018.

  • Helppo koekysymys: Mikä on suurin etäisyys kentästä, jolla 3000 jalan korkeudella lentävä ilma-alus voi kuulla lennonjohdon radiolähetyksen?
  • Vaikea koekysymys: Montako ja minkä tyyppisiä kelloja Galileo-paikannusjärjestelmän satelliitissa on?

070 Operational Procedures

Opsin pitäisi periaatteessa käsitellä käytännön operointia, mutta oppiaineena se on paikoin vähän rikki. Kyseessä on tosi mielenkiintoinen aine mutta koekysymysten luonne on nyrjäyttänyt opsin opiskelun jossain määrin täysin turhien lukuarvojen ulkoa opetteluksi - esimerkiksi legendaarisiksi muodostuneet kysymykset palosammuttimien määrästä isoissa koneissa eivät ole ihan lähellä sitä osaamista, jota ATPL-pahvin haltijalta tosielämässä odotetaan.

Jokaisella lentoyhtiöllä on omat operations manualit, joiden mukaan käytännön työtä tehdään joten oppiaine opsin voisi ajatella jonkinlaisena valmennuskurssina oikeiden ops manuaalien opiskeluun. On siellä paljon hyvääkin asiaa mukana mutta osa tuntuu täytemateriaalilta, jolla ei kuulemma ole käyttöä kokeiden jälkeen.

Merkittävähkö osa sisällöistä on päällekkäisiä 010 ilmailulain kanssa, ja muutenkin 070 on melkoinen kokoelma muita aineita (vielä vähän aikaa sitten 070 oppimistavoitteissa oli jopa ruudukkonavigointia, mutta se on sittemmin poistunut). En suosittelisi yrittämään ihan ensimmäisten aineiden joukossa, ellet sitten halua yrittää myös toisen kerran.
  • Helppo koekysymys: Aiheuttaako siipiin maassa kertynyt jää riskejä lennon suorittamiselle?
  • Vaikea koekysymys: Kuinka monta palosammutinta tulee olla lentokoneessa, jossa on 501-600 matkustajapaikkaa?
070 kertoo, että koneella ei saa lentää tässä kunnossa ja 080 kertoo syyt.

080 Principles of Flight

POF - alias aeromystiikka - on AGK:n ohella aine, jonka sisällöt poikkeavat merkittävästi helikopteri- ja lentokonepuolen oppilailla. Minulla ei ole kovin tarkkaa käsitystä kopteri-POFfissa luettavista asioista mutta veikkaisin, että siellä ei paljon transsoonisesta virtauksesta ja shokkiaalloista puhuta. Ellei sitten roottorin lavan osalta... no eipä mennä niin syvälle.

081 Principles of Flight (Aeroplane)

Äärimmäisen kiehtova ja monien mielestä vaikea aine, jonka ymmärtämisessä taas se pienikin lentokokemus auttaa aivan hurjasti. Ei käy kateeksi niitä opiskelijoita, jotka joutuvat puskemaan koko ATPL-paketin läpi ennen ensimmäistäkään lentotuntia - POF on siinä tilanteessa varmasti täyttä tuskaa.

Vaikka lentokoneen ilmassa pysymisen teoreettista taustaa ei vieläkään ole aukottomasti pystytty selittämään, POF:ssa käydään läpi sopivilta osin yksinkertaistettu teoria tämän ilmailutoimialan kannalta kohtuullisen merkittävän ilmiön takana sekä joitakin sen sovellutuksia.
  • Helppo koekysymys: Lentokoneen nostovoimakerroin kiihtymättömässä vaakalennossa on 0,35. Kohtauskulman kasvattaminen yhdellä asteella kasvattaa nostovoimakerrointa 0,079:llä. Pystysuuntainen puuska muuttaa kohtauskulmaa kahdella asteella. Minkä kuormituskertoimen tämä puuska aiheuttaa?
  • Vaikea koekysymys: Jos vakiokierrospotkurin kierrosvipua työnnetään eteenpäin lentokoneen liukuessa tyhjäkäyntiteholla ja vakioilmanopeudella, miten potkurin lapakulma ja lentokoneen pystynopeus käyttäytyvät?

Aeromystiikan ydinasiat yhdessä kuvassa.

090 Communication

Tällä kertaa "viimeisin, muttei vähäisin" -sananparsi sakkaa - Communication-osio on aivan ehdottomasti asiasisällöltään köykäisin osio teoriakoulutuksessa. Jos siis olet ehtinyt lentää edes vähän. Mikäli joudut aloittamaan koulutuksen ATPL-teorioilla ilman yhtään lentotuntia, vaatii tämäkin osio varmasti työtä.

091 & 092 VFR/IFR Communications

Vaikka osio on jaettu kahteen oppiaineeseen, ovat nämä hyvin pitkälti samaa asiaa ja sen vuoksi ne kannattaa ehdottomasti opiskella samanaikaisesti. Käytännössä erot tulevat siitä, että VFR-osiossa käydään perussetin lisäksi läpi joitakin VFR-lentämiselle tyypillisiä asioita kun taas IFR-osiossa tulee perussetin päälle IFR-lentämiselle spesifit asiat.

VAROITUS: koetilanteessa nämä helpot pikkuaineet ovat petollisia! Kysymyksiä on vain 24 per aine, jolloin virheitä ei kestä tulla kuin 6. 
  • Helppo koekysymys: Lausutaanko radioaakkonen "R" muodossa "Romeo", "Roger", "Rome", vai "Roope"?
  • Vaikea koekysymys: -
---

Tämä oli minun näkemykseni teoriaopinnoista. Joku toinen voi kokea aineet jollakin toisella tavalla, joten tämän perusteella ei kannata laatia omaa lukujärjestystään. Viranomaiskokeistahan on sinänsä aika helppoa selvitä, katsoo vain EASAn sivuilta mitä asioita kokeissa voidaan kysyä ja opettelee ne - mitään muuta ei vaadita. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin hyvin onnellinen, että se aika on minun osaltani ohitse.

Kysy, kritisoi tai kommentoi sähköpostitse tai blogin kommenteissa. Voit mielellään myös ehdottaa aiheita uusille postauksille, täällä koronakesälaitumella uudet ideat ilmailupostauksiksi ovat katoava luonnonvara. 

Ei kommentteja: